Áremelés és a mögöttes információk

Hosszú idő óta az egyik legizgalmasabb téma, amivel kapcsolatban rengeteg cikk jelenik meg az utóbbi időben, és mivel minden területet érint, ezért választottam ezt témának. Mivel úgy néz ki, hogy maradandó “élmény” lesz, és még nem értünk a végére, így érdemes kicsit részletesebben is mögé nézni, elemezni, számolni vele, felkészülni rá.

Mint oly sok csatornán hallhatjuk a jelenlegi áremelkedést és a meredeken elszálló inflációt a Covid-19 hatásának és az orosz-ukrán háborúnak tulajdonítják nagyrészt. Ez részben igaz, de nem teljesen fedi a valóságot. A háttérben olyan folyamatok állnak, melyet neves, nemzetközi közgazdászok már régóta hangoztatnak, hiszen látható jelei voltak.

A következőkben igyekszem megemlíteni pár ilyen tényt, melyre szerintem sokan nem is gondoltunk eddig. Törekedjünk arra, hogy ezt a cikket úgy olvassuk, hogy meglássuk benne a saját vállalkozásunkra vonatkozó részeket, és azoknak hosszú távú hatásait. Mindenkit érintő tények kerülnek ide, szóval olyan nincs, hogy nem találunk ilyet.

Klímaváltozás

Nagyon sokszor emlegetett téma - mégsem vesszük elég komolyan - pedig az árak drasztikus emelkedéséhez bőszen hozzájáruló téma. Dél - Amerika, Amazonas vidékén az elmúlt évek folyamán több, kisebb folyó kiszáradt, a vízkészlet utánpótlása teljesen elapad. Ezáltal az öntözhető területek nagysága csökkent, bizonyos helyeken teljesen megszűnt. Ez azt eredményezte, hogy bizonyos gabonafélék ára már a Covid előtt drasztikusan elkezdett emelkedni, mely emelkedés kitart még a jövő évben is. És ha nem változik a klíma helyzet az elkövetkezendő időszakban, akkor ez akár évről - évre drasztikus változásokat mutathat.

Politikai hatalmak térnyerése

Szintén Dél - Amerika áll az első helyek egyikén ebben a kérdésben, de itt azért az ázsiai kontinensről is hozhatnánk példákat. A legutóbbi választások alkalmával több, jelentős nyersanyaglelő hellyel rendelkező országban olyan irányzat jutott hatalomra, és hozott olyan intézkedéseket, amely befolyásolta az ott jelenlévő, külföldi befektetők további beruházásait. Ebből kifolyólag az ipar számára - kiemelten az energiahatékony termékek előállításának területén - oly fontos nyersanyagok jelentős része nem vagy csak részben állt rendelkezésre az elmúlt évek során. Ezt a helyzetet egyértelműen súlyosbította az orosz - ukrán konfliktus, de muszáj látni, hogy a folyamatok más földrajzi területeken, jóval korábban már elindultak, és bizonytalan ideig még fenn is maradnak, mint állapot.

Állategészségügyi problémák

Ha a Covid esetleg nem lett volna elég, akkor kaphattunk egy kis ízelítőt - kiváltképp ezen a területen tevékenykedő vállalkozások - az állatokat sújtó járványokból. Kína több területén is sertéspestis pusztított, Ászia és Európa több országában a szárnyasok jelentős részét kellett leölni a madárinfluenza miatt. Mindezek szintén árfelhajtó hatással vannak a gazdaságra normál körülmények között is, nem még a jelenlegiben. Nyilván idővel a termelés rövid ciklusának köszönhetően ezek az árak valamelyest visszaállnak, csökkennek, bár naivitás lenne azt gondolni, hogy újra 2018 - as árakon jutunk majd hozzájuk.

Kína “egyeduralma”, mint gazdasági nagyhatalom

Nem tudom megmondani pontosan, de körülbelül 15 évvel ezelőtt olvastam egy cikket egy neves, pénzügyi szakembertől, aki akkor megmondta, hogy ebből baj lett. Úgy érzem nem vették akkor kellően komolyan ezt a figyelmeztetést az érintettek. Hát most aztán tényleg baj lett. Mint ahogy Magyarországról elmondható, hogy Budapest központú, úgy a világ gazdaságáról szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy Kína központú lett. Ilyen fokú nyersanyag és késztermék kiszolgáltatottsága a világnak soha nem volt, és ha időben nem lépünk ez csak még tovább fokozódik. Az uralma meg is mutatkozott pillanatok alatt, hiszen a Covid elején érzékelhető áruhiány onnan indult ki. Ezt spékelte még egy apró kis tétellel Kína, amikor a konténer szállítási költségeket potom tízszeresére növelte. És megtehette, hiszen Európa minden tekintetben függ tőle. Mindezek következtében fordulhatott elő az, hogy a praxisokban nem volt elég maszk, fecskendő, alapvető, pár száz forintos használati cikkek. Apróságok, de az ellátáshoz nélkülözhetetlenek. Azért a gyártók egy része azóta átgondolta az életet, és gyártásaik bizonyos részét visszatelepítette Európába, vagy közelebbi vidékekre.

A fenti felsorolást a végtelenségig sorolhatnám, de nem teszem. Célom pusztán az volt ezzel, hogy kicsit mögé lássunk az eseményeknek, és megértsük, hogy nem átmeneti időszakról van szó, hanem egy közgazdasági értelemben szokásos ciklikusságnak egy mozzanatáról. Ha visszanézzük az elmúlt 150 évet, gyönyörűen kimutathatóak ezek a ciklusok - gazdaság fönt, gazdaság lent - és ez a törvényszerűség nem változik maximum az időintervallum csökkent a felgyorsult világnak köszönhetően.

Mivel a világ gazdasági eseményei alól nem függetleníthetjük magunkat, így csak alkalmazkodni tudunk, illetve meghozni olyan döntéseket, amelyek tompítják a vállalkozásunkat ért nehézségeket, illetve segítik ezen időszak átvészelését. Nézzünk meg pár példát mind a költség, mind pedig a bevétel oldalról, melyeket érdemes a jelenlegi helyzetben áttekinteni, szükség esetén korrigálni ezeket.

Költség oldal áttekintése:

Bevétel oldal áttekintése:

A lista mindkét oldalon végtelen lehet, mint azt már megszoktuk, de ezek is mind egy irányba mutatnak, a tudatos pénzügyi magatartás megteremtése felé. Nincs új a nap alatt, ahogy arra fönt is hivatkoztam. Ez egy ciklikusság egy szakasza, amely bizonyos időközönként megjelenik az életünkben. Át lehet vészelni, csak sokkal tudatosabban kell gondolni a vállalkozás pénzügyi területére, mint eddig.

Ehhez most nagy segítséget nyújt az elmúlt év pénzügyi zárása, továbbá egy egyszerű kimutatás, amely tartalmazza valamennyi bevételünket és kiadásunkat mondjuk az elmúlt 5 hónapra vonatkozóan.

Ehhez kívánok mindenkinek kellemes időtöltést.