Praxisok újratervezése

Ebben a mindenki által ismeretlen helyzetben minden praxisnak a valaha volt legnagyobb szüksége van arra, hogy olyan információkhoz jusson, melyek segítik a talpra állást és a tevékenysége folytatását. A talpra állás kifejezés azt gondolom minden egyes praxis esetében használható szófordulat, mert bár lehet különböző mértékben, vagy formában, de így vagy úgy mindenki térdre kényszerült egy kicsit az idei évben. És bár nem szeretnék vészmadár szerepében tetszelegni, még messze nincs vége ennek a helyzetnek. Ahhoz, hogy sikerüljön túllépni ezen a jelenlegi állapoton gyökeres változáson kell keresztül mennie mindenkinek egyaránt, gondolok itt munkáltatóra, munkavállalóra, beszállítókra és páciensekre egyaránt.
Új gondolatokkal, új szerkezeti és szervezeti formában, új folyamatok mentén kell felépíteni és újra indítani a praxist, legfőképpen annak érdekében, hogy ha valaha ismét egy hasonló helyzet alakulna ki, akkor az már sokkal felkészültebben érje a szervezetet és sokkal nagyobb esélye legyen a túlélésre.

Azt most kész tényként kell elfogadnunk, hogy vannak akik nem élték/élik túl a járvány által kialakult helyzetet. Mivel a vállalkozások 100%-át váratlanul érte ez a szituáció, így elmondható, hogy senki nem volt rá felkészülve, legfőképpen anyagi értelemben nem. Az esetlegesen meglévő tartalékok elfogytak, és a rövid nyári fellélegzés alatt sem lehetett akkora megtakarítást képezni, hogy a második hullám már könnyebb akadály legyen. Újabb munkavállalókat engedtek el a cégek valamennyi területen, a termelés tovább csökkent, és mindezek kifutása nagy valószínűséggel eltart még 3 - 4 hónapig, a járvány előtti állapot visszatérése pedig akár 2 -3 évet is igénybe vehet. Ami nem azt jelenti, hogy ott minden visszaáll a régi kerékvágásba, mindössze annyit, hogy a zuhanás talán lelassul - megáll, és egy nagyon - nagyon lassú növekedés indulhat el. Bár az egészségügyi szolgáltatók mindegyikét érinti ez a kialakult helyzet, mégis vannak egyes területek, amelyeket azt gondolom átlag felett súlyt ez az állapot. Gondolok itt a fogászatokra - kiemelten a külföldi pácienseket ellátó egységekre - illetve azon praxisokra, akik valamilyen belsőleg történő vizsgálatokat, beavatkozásokat végeznek.
Tudom, látom és tapasztalom, hogy ilyen körülmények között igen kétségbeejtőnek tűnik a helyzet, és a napi fennmaradásért küzd a praxisok jelentős része, mégis azt kell mondjam, most van itt az idő, hogy kellően átgondolt tervek szülessenek a jövőt illetően, a praxis valamennyi területére vonatkozóan. Most kell átgondolni a szervezeti felépítést és annak hatékonyságát, a munkafolyamatokat, az üzleti tervet, és mindenekelőtt a pénzügyi tervet és annak megvalósítását. Most van itt az ideje, hogy a pénzügyi tudatosság útjára lépjünk, mert a jövőben ez lesz a biztosítéka a praxis túlélésének. Bármennyire is nehéznek tűnik, igenis el kell készítenünk a jövő évre vonatkozó pénzügyi tervet, hogy tudjuk mihez kell tartanunk magunkat annak érdekében, hogy tartalékot képezzünk ínséges időkre.

Közgazdász végzettséggel, praxismenedzserként tisztában vagyok vele, hogy milyen nehéz elkészíteni egy pénzügyi tervet, melynek valójában nincsenek meg a bázis adatai (2020-as év), illetve nem a korábban tervezett és várt eredményeket mutatja, továbbá nem tudunk még egy nagyon fontos adatot, mégpedig a jövő évi várható tendenciákat. Ezt nagy valószínűséggel most senki nem merné teljes bizonyossággal megjósolni, hiszen a világ legnagyobb elemzői is csak alternatívákat mernek megjelölni, de azt, hogy ezek közül melyik fog megvalósulni, még messze nem lehet látni. Bevallom őszintén, hogy ilyen nehezített pályán még soha nem kellett nekem sem jövő évet terveznem, de nincs mese muszáj elkészíteni, hiszen enélkül még kevesebb esélye van egy praxisnak a sikeres jövőbeni működés eléréséhez. Hosszú napokba telt, mire megszületett az a metodika, amely alapján megítélésünk szerint érdemes elkészíteni egy terv vázlatot, vagy akár egy teljes tervet is adott praxis számára, de legalábbis irányt mutatni, hogy merre kell elindulni a célok elérése érdekében. Azt kell mondjam egy teljesen új gondolkodásmódot követel meg ez a helyzet minden szakembertől, akinek ilyen tervet kell összeállítania. Azt is mondhatjuk, hogy jelen pillanatban olyan a helyzet, mintha most fedeztük volna fel a pénzügyi terv és üzleti terv fogalmát, és most kellene mindezt megalkotni. Mint jeleztem nincs bázis és jövő évi tendenciákat mutató adatok.

Első körben azt gondolom, hogy a lehető legtöbb információt kell begyűjteni az adott iparágra, területre vonatkozóan. Rengeteg elemző jelentette meg előrejelzéseit, szinte valamennyi területre vonatkozóan, melyekből természetesen nem lehet hajszál pontos számokat kapni, viszont több ide vonatkozó tanulmány elolvasása után lehet egy megközelítő átlaggal számolni. Ilyen adathiány esetén minden egyes számnak nagy jelentősége van. Tehát tisztában kell lenni az adott terület előrejelzéseivel, természetesen megközelítő átlagként kezelve mindezt. Következő legfontosabb teendő megvizsgálni, hogy milyen pénzeszközöket tud mozgósítani vagy megszerezni a praxis, mely segítéségre lehet az elkövetkezendő időszakban. Gondolok itt állami támogatásokra, pályázatokra, banki hitelekre, kötelezettségek átcsoportosítására, beszállítói szerződések újra tárgyalására. Mindezeket már a tavaszi időszakban érdemes volt átnézni, de ha adott esetben ez ott nem történt meg, akkor itt mindenképpen elengedhetetlen része kell legyen a tervezésnek.
Harmadrészt meg kell határozni a “bázis számokat”, amelyek mint tudjuk jelen pillanatban nem léteznek, hiszen minden tervezett év bázisát az azt megelőző év - vagyis jelen esetben 2020 - adja. Egyéb fix adat nem lévén, kénytelenek leszünk a 2019-es évet bázisként venni, amelyről nem szabad elfelejtenünk, hogy egy igen erős év volt az egészségügy területén, ennek eredményeként történt rengeteg felvásárlás, indult meg a piac konszolidációja. Ezen folyamatok a jövőben is megfigyelhetőek lesznek, csak más lesz a motiváció mind a vevő, mind pedig az eladó részéről. Az eladó a legtöbb esetben a csőd elől fog menekülni, és még igyekszik azelőtt eladni a vállalkozást, mielőtt nullára redukálódna az értéke, míg a vevő - aki tőkét tudott korábban felhalmozni - “akciós” vételeket igyekszik végrehajtani, mélyen ár alatt jutni az adott vállalkozáshoz, látva azt, hogy a későbbiekben ez milyen profitot képes termelni Neki. Mindezt úgy, hogy a jelenlegi helyzetből adódó veszteséget már az eladó megnyerte magának. Most kell eldönteni, hogy melyik csapatba szeretnénk tartozni, viszont ha eldöntöttük, akkor annak megfelelően kell elkezdeni az építkezést. A bázis meghatározása után és az eddig gyűjtött információk alapján kell felépíteni a 2021-es tervet, ahol az úgynevezett szorzó számokat a fentiekben leírt adatokból kell kalkuláljuk. Vagyis a tanulmányok adataiból, a rendelkezésre álló vagy megszerezhető pénzeszközökből, és természetesen a praxis elmúlt évekbeli fejlődésének irányvonalát sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Mindezek után pedig nem szabad elfelejtenünk, hogy a pénzügyi terv mellett a praxis minden egyes folyamatát, rendszerét át kell vizsgáljuk és racionalizálnunk annak érdekében, hogy az elkészített tervünk tartható legyen.

Ezek nem egyszerű feladatok, de most van itt a lehetőség, hogy ezen az úton elinduljon a praxis annak érdekében, hogy 2021 év végén tervezhesse a 2022-es évet. Minden egyes nap, az elvesztegetett napok számlájára írható, amellyel később kezdődik el ez a folyamat a praxis életében. A pontosság és hatékonyság érdekében érdemes szakember segítségét igénybe venni, hogy a folyamat minél hamarabb elindulhasson, és ezen irányvonal mentén haladhasson előrébb a praxis.